228808
Książka
W koszyku
Dzieje soli / Mark Kurlansky ; z angielskiego przełożył Cezary Cieśliński. - aawydanie pierwsze. - Warszawa : Książka i Wiedza, © 2004. - 447, [1] strona ; 22 cm.
Homer nazywał sól pokarmem bogów, Platon opisywał jako substancję szczególnie miłą bogom. Dziś wydaje się pospolita. Mark Kurlansky w swej wspaniałej książce, zawierającej opowieści ze wszystkich stron świata, twierdzi jednak, że sól - jedyna spożywana przez nas skała - to twór doskonały. Od zarania dziejów kształtowała cywilizację. Jej historia tworzy olśniewający, a często wręcz zdumiewający fragment dziejów ludzkości i obejmuje tak różnorodne dziedziny, jak inżynieria, religia, sztuka kulinarna. Każdą z nich Kurlansky dogłębnie bada. (...) Zdolność do konserwowania oraz podtrzymywania życia uczyniła z niej metaforyczny symbol we wszystkich religiach. Sól była substancją tak cenioną, że niekiedy służyła jako środek płatniczy. Prowokowała i finansowała wojny, inspirowała rewolucje. Równie ważna okazała się w dziejach licznych potraw. Autor podaje kilkadziesiąt historycznych przepisów i opowiada, w jaki sposób kształtowały one cywilizację i zwyczaje kulinarne na całym świecie. [lubimyczytac.pl]
Status dostępności:
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 095948 WPN (1 egz.)
Strefa uwag:
Inny tyt: Salt : a world history, 2002
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 436-447.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej